TEST

TEST

Nieuwe functie

Cabaret maakt pas twee theaterseizoenen deel uit van de programmering van de Verkadefabriek. Daarvóór had ’s-Hertogenbosch een heus cabarettheater: het Koningstheater. Maar het pand in de Triniteitstraat voldeed al jaren niet meer aan de wensen, terwijl Theater aan de Parade behoefte had zijn cabaretaanbod te verruimen en de Verkadefabriek om cabaret aan haar aanbod toe te voegen. De drie partijen sloegen de handen ineen en introduceerden de Stadsprogrammeur. Die functie kende ons land nog niet. Hij is verantwoordelijk voor het cabaret – en theatermuziekaanbod in deze stad.

Kwaliteitskeurmerk

In Verkadefabriek boekt hij cabaret met hetzelfde kwaliteitskeurmerk als het film-, toneel- en dansaanbod dat daar al veel langer te zien is. Maar wat is dat dan: ‘kwaliteitscabaret’?

Verkadefabriek presenteert geen cabaret dat het doel heeft te vermaken, maar dat wil raken. Het hoofd of het hart en nog liever allebei en gelijktijdig. Cabaret heeft, vooral door de televisie, de slechte naam gekregen dat het de lachspieren prikkelt in plaats van de zintuigen. Hier is geen plaats voor dat laagdrempelige aanbod, maar wel volop voor cabaret dat vervreemdt, verwart, verstoort en desnoods verontrust. Voorstellingen gemaakt door theaterpersoonlijkheden met boeiende gedachten. Zij staan niet op het podium om hun publiek te plezieren. Humor is voor hen een belangrijk middel, maar niet het doel. Wat ze wel willen: met hun gesproken en gezongen teksten een bijdrage leveren aan ons denken over onszelf en de wereld waarin we leven. 

Alle geledingen

De cabaretiers die dat in theaterseizoen 2014-2015 gaan doen, komen opnieuw uit alle geledingen van het vak. Grote namen, zoals Youp van ’t Hek, Harrie Jekkers (na 12 jaar afwezigheid!), Freek de Jonge en Eric van Sauers (ook terug van weggeweest). Belangrijkste nieuwkomers, onder wie Daniël Arends, Pieter Derks, Henry van Loon en Katinka Polderman. De beloftegeneratie, met Johan Goossens, Patrick Nederkoorn, De Partizanen en Ronald Snijders. En theatermakers die hun grenzen opzoeken binnen het toneelmatige cabaret (De Bloeiende Maagden) of in de muziek (Hadewych Minis, Frédérique Spigt, Joost Spijkers en Spinvis).

Initiatieven

Bovendien zijn er verschillende eigen producties onder leiding van de Cabaretfima (voorheen Koningstheater), waarmee succesvolle initiatieven van vorig seizoen worden voortgezet: ‘Club Comedy’ met Comedytrain – niet op vrijdag, maar voortaan op zondag – en ‘Mooi Lied’, nu in groot en klein verband. En er ontstaan nieuwe, zoals een muzikale kerstsfeer-serie met Gerard van Maasakkers en een hommage aan de vorig jaar overleden schrijver Herman-Pieter de Boer. Maar ook  is er een splinternieuw Clubzaal-initiatief rond de Duits-Nederlandse meester-entertainer Sven Ratzke. “The Hottest Night die in Berlijn te beleven valt”, schreven de internationale kranten. Vanaf januari is de clubzaal ons Bosch’ Berlijn.

DNCD

Tenslotte: het cabaretseizoen start, van vrijdag 5 t/m zondag 7 september, met de eerste editie van De Nederlandse Cabaretdagen (DNCD): een jaarlijks terugkerend festival rond de stand van zaken binnen het Nederlandse cabaret. Ook daarin staat het cabaret als theaterkunstvorm centraal, wat maakt dat de Verkadefabriek, nog meer dan de voorafgaande twee seizoenen, geldt als het kloppend hart van ’s-Hertogenbosch Cabaretstad.

Frank Verhallen

Cabaret Firma - Blog -